Microsoft avslöjar projekt Silica

Publicerat av Mr X

Microsofts molnberäkningsverksamhet avslöjade Project Silica, en kylagringsenhet som är utformad för att klara tidens test. I huvudsak ett optiskt lagringsmedium, det är en 7,5 cm x 7,5 mm x 2 mm fyrkantig glasbit som kan lagra upp till 75,6 GB data (inklusive felkorrigeringskod).

Till skillnad från konventionella optiska medier som CD eller Blu-ray, som förlitar sig på etsning av gropar av olika längder på ett plastsubstrat för att beteckna sådana och nollor, använder projekt silika nanoskala rister och deformationer, medan AI används för felkorrigering för att övervinna alla åldrande av media. Företaget utvecklade ett proof-of-concept med kvartsglas. “En laser kodar data i glas genom att skapa lager av tredimensionella raster och deformationer i nanoskala på olika djup och vinklar. Maskininlärningsalgoritmer läser upp data genom att avkoda bilder och mönster som skapas som polariserat ljus skiner genom glaset,” skriver Microsoft i sin beskrivning av hur Project Silica fungerar.

CD kan vanligtvis hålla data under 1-2 århundraden under förutsättning att skivan är lagrad korrekt. Därefter förfaller det fysiska plastlagret och förlorar datainthet. Project Silica, å andra sidan, är utformad för att vara fjädrande, inte bara i en låda, utan också utanför den. Media kan “tåla att kokas i varmt vatten, bakas i en ugn, i mikrovågsugn, översvämmas, skuras, avmagnetiseras och [motstå] andra miljöhot som kan förstöra ovärderliga historiska arkiv eller kulturskatter om det går fel”, säger Microsoft.

Hur användbart var det här inlägget?

Klicka på en stjärna för att betygsätta det!

Genomsnittligt betyg / 5. Antal röster:

Inga röster hittills! Bli den första att betygsätta detta inlägg.