Allt vi vet om PS5 hittills

Allt vi vet om PS5 hittills

0
5
(2)

PlayStation 5 väntas nästa år.

Sony har redan avslöjat några av de första detaljerna om sin nästa generations konsol, som vi förväntar oss att se nästa år.

Vi har viss information, även om vi inte ens vet det officiella namnet ännu. PS5 kommer att ha PS4 bakåtkompatibilitet och SSD-lagring, och den kommer att stödja PSVR.

Sony har inte avslöjat en specifik prispunkt eller släppdatum ännu, men vi vet att PS5 inte kommer att släppas före april 2020.

Innan vi fortsätter är det värt att notera att vi inte känner den slutliga titeln på nästa PlayStation-konsol.

Vi använder PlayStation 5 och PS5 som en kort titel, men Sony kan alltid “dra en Vita” på oss och kalla det något annorlunda.

I själva verket har PS5: s ledande systemarkitekt, Mark Cerny, vägrat att uttryckligen kalla konsolen PlayStation 5 för tillfället, i stället bara hänvisa till den som Sonys “nästa genkonsol.” Okej, med den ansvarsfriskrivningen ur vägen, låt oss spricka – här är allt vi vet om PlayStation 5.


PS5 släppningsdatum

Detta är säkert frågan på allas läppar: när kommer PS5 ut?

Sony, som du kan förvänta dig, är tysta om saken, men i maj 2018 sa den dåvarande chefen för PlayStation, John Kodera, att PS5 var “tre år” borta.

Planerna förändras dock, och det är också möjligt att Kodera bara försökte hålla ett lock på rykten som flög runt då som sa att PS5 skulle släppas så snart som 2019.


PS5-pris

Återigen så har Sony inte angett hur mycket den nya konsolen kommer att kosta, men dom sa just nyligen att PS5: s pris kommer att vara attraktivt för spelare.

“Jag tror att vi kommer att kunna släppa det till ett SRP som kommer att tilltala spelare mot bakgrund av dess avancerade funktionsuppsättning,”

säger Mark Cerny, huvudarkitekten för PS4 som för närvarande arbetar med sin efterträdare .

Naturligtvis skulle du inte förvänta dig att Sony skulle säga någonting annorlunda, men man får en känsla av att företaget har lärt sig från PS3: s orimliga prislapp – och konsolens efterföljande kamp – och PS4: s rimligare kostnad och efterföljande framgångar.


Kommer PS5 att vara bakåtkompatibel med PS4-spel?

Cerny bekräftade också att PS5 kommer att vara bakåtkompatibel med PS4-spel, eftersom de två konsolerna bygger på liknande interna arkitekturer. Detta kommer att vara välkomna nyheter för dem som blev besvikna av PS4: s brist på bakåtkompatibilitet med PS3, PS2 och PS1-spel.

SIE: s president Jim Ryan berättade för GameSpot systerwebbplats CNET bakåtkompatibilitet och korsgener är viktiga för PS5 för att hjälpa spelare att få en sömlös övergång.

“Oavsett om det är bakåtkompatibilitet eller möjligheten till korsgenerationsspel, kommer vi att kunna överföra denna gemenskap till nästa gen,” sa han. “Det kommer inte att vara ett binärt val om du måste vara antingen på PlayStation 4 eller nästa för att fortsätta din vänskap.”

I ännu mer välkomna nyheter kommer PS4-spel till och med att köras snabbare än de gör på din nuvarande konsol, delvis eftersom PS5 kommer att innehålla en solid state-enhet, i motsats till hårddiskar som nuvarande konsoler levererar med. Cerny har visat att en lastskärm från Insomniac’s Spider-Man tar mindre än en sekund på ett PS5-utvecklingspaket, jämfört med 15 sekunder på en PS4 Pro.

Sony visade upp de snabbare laddningstiderna under en investerpresentation i maj. Du kan se videon nedan, som fångades av Wall Street Journal reporter Takashi Mochizuki.


PS5-specifikationer och skivenhet

Det är här Sony har varit förvånansvärt direkt med ny information. Företaget har bekräftat att PlayStation 5 kommer att innehålla ett AMD-chip som har en CPU baserad på tredje generationens Ryzen. Den kommer att ha åtta kärnor av sju-nanometern Zen 2-mikrochip. Konsolen kommer också att stödja 8K-spel, men detta kommer naturligtvis att vara beroende av att TV: erna fångar upp

Grafiken drivs av en anpassad version av Radeons Navi-linje. Detta grafikchip stöder strålspårning, något som börjar bli populärt i filmer och videospel. Även om det traditionellt är tänkt som en belysningsteknik, säger Cerny att denna teknik också kan förbättra spelljud. I själva verket kommer PS5 helt att stödja 3D-ljud.

Ovannämnda SSD är också en stor detalj eftersom det betyder att spel kommer att ladda snabbare och kunna hantera fler objekt på skärmen på en gång än nuvarande HDD-driven konsoler. Tecken och kameror kan röra sig snabbare genom spelvärlden, eftersom miljöer kan laddas in mycket snabbare än de är för närvarande.

Som en sista detalj vet vi att PS5 inte kommer att gå vägen för Xbox One S All-Digital Edition, som inte innehåller en skivenhet. Istället kommer PS5 att inkludera en skivenhet, så var säker på att du fortfarande kan köpa och spela fysiska spel. Vi vet ännu inte om vilken typ av skivor konsolen kommer att stödja. Det är möjligt att den kan hantera 4K UHD Blu-Rays, som kan bära omkring dubbelt så mycket data som vanliga Blu-Ray-skivor.

Sony har också bekräftat att PS5 kan stödja 4K-bilder på 120Hz för de som har TV-apparater som kan stödja det. 120Hz är en uppdateringsfrekvens runt dubbelt så mycket som för standard-TV: er.


Kommer PS5 att stödja PSVR?

Den nuvarande PSVR stöds verkligen av PS5, liksom PlayStation Move-kontrollerna.

“Jag kommer inte gå in på detaljerna i vår VR-strategi,”

har Cerny uttalat,

“utöver att säga att VR är mycket viktigt för oss och att det nuvarande PSVR-headsetet är kompatibelt med den nya konsolen.”

Systemarkitekten slutade dock inte säga om en ny PSVR-enhet någonsin kommer att komma ut.


PS5-spel

Vi vet ännu inte vilka spel som kommer till PS5. Men det finns rykten om att Hideo Kojimas Death Stranding skulle komma till PS5, men det spelets tidigare PS4-släppdatum har känt tvivel på det rykten. 

Bortsett från Death Stranding, är det rimligt att anta att årliga titlar som FIFA och Call of Duty skulle göra hoppet till PS5, även om deras utvecklare inte har sagt något konkret.

Det enda bekräftade spelet som kan spelas på PS5 är ombyggnaden av Final Fantasy VII, efter Square Enix president och VD Yosuke Matsuda sa:

“Jag tror att våra lag har gjort det så att spelet kommer att stödja både nästa generation och den nuvarande generationen av Jag tror att det utvecklas så att det kommer att bli spelbart på båda, så jag är inte riktigt bekymrad över det och jag tror att fansen också kommer att kunna njuta av det på båda, inklusive nästa- generation av konsoler. “

Det är emellertid inte klart om Matsuda hänvisade till en dedikerad PS5-upplaga av spelet, eller om han helt enkelt hänvisade till att PS4-versionen skulle kunna spelas på PS5 via bakåtkompatibilitet. Om det är det senare kan vi tekniskt räkna varje PS4-spel som spelbar på PS5.

Hur användbart var det här inlägget?

Klicka på en stjärna för att betygsätta det!

Genomsnittligt betyg 5 / 5. Antal röster: 2

Nästa sida
Om författaren
kenta

Är jag som skapat K-Gamer.se och även driver sidan framåt